Megrendelőként sokszor nehéz eligazodni a papírok között. Ha nincs nagyobb tapasztalatunk a nyomdaipar vagy a papírgyártás területén, nehéz megállapítani, hogy mondjuk a készülő prospektusunkhoz mi lenne a legmegfelelőbb papírfajta, vagy papírvastagság.

Ebben szeretnénk egy kicsit segíteni, hogy ne érjen meglepetés az elkészült anyaggal kapcsolatban, illetve a kivitelezők között is jobban tudunk válogatni, ha meg tudjuk fogalmazni a számukra is érthető módon, hogy mit szeretnénk.

A legtöbben, akik nem ismerik a papírokat, árajánlatkérésnél megpróbálják valamilyen ismert termékhez hasonlítani, pl „olyat szeretnék, mint a vékonyabb, fényes újságpapír”, vagy „olyan durva felületű sárgás papír”

A leggyakrabban három különféle kategóriával találkozhatunk. Mázolatlan, mázolt, vagy kreatív papírok. Persze nagyon sokféle papírfajta létezik, itt csak egy alap rálátást szeretnénk biztosítani a papírfélékre, nem célunk részletesen, teljes ismeretet átadni, a papíripari szakma sokkal mélyebb és sokrétűbb ennél.
A mázolatlan papírokat használunk pl a legtöbb könyv esetében, vagy füzetek, jegyzettömbök alapanyagául. Általában „mezei” írólaphoz, nyomtató vagy fénymásolópapírhoz szokták hasonlítani. Ilyen pl az ofszetpapír, ami a nyomdai feldolgozás egyik gyakori alapanyaga. Felülete matt és puha, könnyű rá írni, a festék jól megtapad rajta ezért gyakran az otthoni nyomtatónkban is ilyet használunk. Viszont a színes nyomtatásra kevésbé alkalmas, a színek elvesztik élénkségüket, mattá és életszerűtlenné válnak.

A mázolt papírok felületén egy kemény réteg van, ezért tapintásra sokkal simábbak, a felületek fényesebb a mázolatlan társaiknál. Leggyakrabban újságok, magazinok, prospektusok alapanyagául szolgál, tapintásra  „minőségibb” hatást ad a kiadványnak, a színek élőbbé válnak rajta. Könnyű felismerni, a legtöbb színes kiadvány ilyen alapanyagú.

A kreatív papírok egy meglehetősen tág fogalom. nagyjából ebbe kerül bele minden, a szokásostól eltérőbb papír, egész furcsa, merített, kézzel készült papírok is lehetnek köztük. Leggyakrabban meghívók, névjegykártyák alapanyagául szolgál. Színük az egészen magas fehérségűtől kezdve gyakorlatilag az egész színpalettán át terjedhet.

Call Now Button